Boek ontwerp voor Hotel Pincoffs in Rotterdam

Het moest een ‘kloek boek’ worden, het jubileumboek van Suitehotel Pincoffs in Rotterdam. De eigenaren, Karen Hamerlynck en Edwin van der Meijde, zouden zelf de verhalen schrijven. Een derde persoon zou de coördinatie, planning, productie en het boek ontwerp regelen. Karen: “Gaby erbij vragen was zonder meer onze beste beslissing van het afgelopen halfjaar.”

Hotel Pincoffs bestond in maart 2018 tien jaar. Vanwege dit jubileum wilden Karen Hamerlynck en Edwin van der Meijde (voorheen dagbladjournalisten) een kloek boek maken. Er moesten verhalen worden geschreven en een boek ontwerp worden gemaakt. Karen: “Er was altijd al een vaag verlangen om te schrijven over al die nieuwe, grappige en bizarre dingen die we hebben meegemaakt sinds onze transformatie van journalisten naar hoteliers. Elke keer als we weer iets echt raars meemaakten met een gast, zei er wel iemand van het team: ‘Dat is nou een verhaal voor in jullie boek!’.”

Over de samenwerking: “We wilden graag met Gaby in zee omdat we behoefte hadden aan iemand die het overzicht zou bewaren, gestructureerd te werk zou gaan. Een creatief persoon die zou aanvoelen wat voor soort boek zou passen bij ons hotel. We wisten dat Gaby vaker met boeken had gewerkt. En we vonden alles mooi wat we ooit hadden gezien dat uit haar handen kwam.”

Coördinatie, planning en boek ontwerp

Na het eerste gesprek begon mijn werk met een inventarisatie van alle ideeën, een planning maken, begroting opstellen. Ik vroeg ook offertes op bij drukkerijen en maakte de eerste schetsen van het boek ontwerp. Want het moest een ‘magazine-achtig’ boek worden. Een boek waar je in kunt bladeren, lezen en kijken. Karen interviewde prominente betrokkenen. Edwin selecteerde foto’s van vroeger en nu. Ze schreven beiden over hun ervaringen met gasten, over duurzaamheid, over de ingrijpende verbouwing van het rijksmonument. En ze vroegen bekende en onbekende gasten een column te schrijven. Er werden ook verhalen achter de schermen geschreven. En artikelen over de stad, het pand en over Lodewijk Pincoffs natuurlijk. Hij hield als beruchte havenbaron ooit kantoor in het gebouw. En over hun eigen momenten van twijfel, triomf en teleurstelling. Dus geen gelikte folder met alleen maar commerciële teksten.

“De samenwerking met Gaby was fantastisch. Magisch zou ik het zelfs durven noemen. Ik zou het zo nog een keer willen doen.”

“Gaby’s kracht ligt in het begeleiden van een creatief proces van begin tot einde.”

“Ze heeft al haar creativiteit, structurerend vermogen en social skills gebruikt om dit project tot een goed einde te brengen.”

Vormgeving & DTP

Om het overzichtelijk te houden, deelden we de 228 pagina’s in acht segmenten in. Als eerste kwam de historie van het pand en de stad aan bod. Met smeuïge verhalen over havenbaron (én oplichter) Lodewijk Pincoffs. Het boek eindigt met een ode aan het meest romantische hotel van Rotterdam. Ook is er een hoofdstuk met tips voor hoteliers in spe. Mijn uitdaging bij dit boek ontwerp: voldoende afwisseling tussen de verschillende hoofdstukken en verhalen aan de ene kant. Maar ook herkenning en overzicht aan de andere kant. Door met verschillende kleuren en kopletters per segment te werken, gaf ik het boek eenheid en overzicht. En kon ik voldoende variatie aanbrengen in elk artikel. Want een artikel over de rehabilitatie van Lodewijk Pincoffs had een andere sfeer dan een verhaal over bijvoorbeeld huwelijksaanzoeken.

Stoere zwart/wit foto’s en warme portretten

Met het rijke aanbod van historisch en hedendaags fotomateriaal kon ik elk artikel passend illustreren. Een feest voor elke ontwerper! Stoere zwart/wit foto’s uit de jaren zestig en zeventig. En ook ruwe verbouwingsfoto’s en prachtige beelden van het gerestaureerde pand en de suites. Met fotograaf Vincent Basler legden we het ‘team Pincoffs’ vast. Het resultaat? Een serie sfeervolle portretten van alle medewerkers. In een sfeer die past bij de gastvrijheid van het hotel. Deze foto’s staan door het boek heen verspreid.

Karen Hamerlynck: “Gaby’s werk is van onschatbare waarde geweest. We hadden iemand nodig die een soort traffic manager zou zijn en die zich tegelijkertijd zou ontfermen over het boek ontwerp. Maar onze samenwerking ontwikkelde zich tot een gelijkwaardig partnerschap, waarbij zij over alles meedacht en met veel eigen ideeën kwam. Waardoor ik echt het gevoel had dat het uiteindelijk een boek van ons drieën is geworden.”

228 pagina’s naar de drukker

Na weken, dagen en (ook nachtelijke) uren schrijven, vormgeven, puzzelen, fotograferen, DTP’en, corrigeren, redigeren, mailen, praten en proberen kon het boek dan eindelijk naar de drukker. Platform P verzorgde de productie tot in de puntjes, inclusief goudfolie op de cover en een fraai leeslint. En eind februari was het er: een 228 pagina’s tellend gebonden boek over een bijzonder suitehotel in Rotterdam, Hotel Pincoffs. Met liefde gemaakt, samen met twee bevlogen opdrachtgevers die mij alle ruimte gaven verschillende ideeën uit te werken en ongeremd mee te denken. Karen en Edwin hebben ‘tussen de bedrijven door’ keihard gewerkt aan hun tweede droom, een eigen boek over hun fantastische hotel in een stad in ontwikkeling. Want Suitehotel Pincoffs is een van de weinige hotels waar je gewoon ooit geslapen móet hebben. Of je nu in Rotterdam woont of (ver) daarbuiten, een inspirerende vergaderruimte zoekt of gezellig wilt borrelen. Pincoffs is The place. Ech wel.

Over Hotel Pincoffs

Karen en Edwin begonnen Suitehotel Pincoffs tien jaar geleden in het voormalige Douanegebouw op de Kop van Zuid. Zonder geld, zonder ervaring, en met hun jonge drieling. Het werd een roerig avontuur én een groot succes. Met duizenden gasten per jaar staat Pincoffs al lange tijd op de eerste plaats bij Tripadvisor. Ook de (inter)nationale pers is lyrisch over het hotel. En als je leest wie allemaal meewerkten aan de totstandkoming van het boek, dan weet je dat hoeveel mensen binnen en buiten Rotterdam Hotel Pincoffs een warm hart toedragen. Omdat het echt een bijzondere plek is. Vol verhalen, historie, en met liefde gerund door twee bevlogen hoteliers.

Over het boek ‘Hotel aan de Maas’

‘Hotel aan de Maas’ is een boek met achtergrondverhalen, inkijkjes achter de schermen, interviews, anekdotes, columns en heel veel prachtige foto’s. Bijdragen komen onder meer van Hugo Borst, Aaf Brandt Corstius, Antoinnette Scheulderman en Bert Wagendorp. Oud-burgemeester Bram Peper en stedenbouwkundige Riek Bakker werden geïnterviewd. En er zijn robuuste zwart/wit foto’s van Cas Oorthuys, Aart Klein en Frits Rotgans in het boek opgenomen, uit de rijke collectie van het Nederlands Fotomuseum. Het boek is onder meer verkrijgbaar bij boekhandel Donner in Rotterdam, bij bol.com en bij Hotel Pincoffs zelf natuurlijk. Prijs: € 29,95.

Meer voorbeelden van grafisch ontwerp?

Nieuwsgierig naar meer ontwerpen die ik heb gemaakt? Check deze pagina over het ontwerp van verpakkingen voor de Oestercompagnie. Of lees hier over het nieuwe huisstijl en logo ontwerp van lunchroom Puro Cucina in Delft.

Webdevelopment by Oil4.