Boekontwerp voor Birthbook

Boekontwerp – In de zomer van 2021 verscheen Birthbook. Of zal ik zeggen: ‘kwam Birthbook ter wereld’? Een lees- en notitieboek rond de bevalling en kraamtijd. Nee, dit boek gaat niet over de negen maanden zwangerschap. En ook niet over het eerste jaar van de baby. Het concept van Merel Broeren is verrassend en nieuw. Het is voor pasgeboren moeders. Om hun bevalling en alles daarom heen te beschrijven en te verwerken. Op een heel persoonlijke manier. Via een bevriende collega kwam Merel begin 2021 met haar idee bij mij terecht. Een mooie opdracht waar ik na ons eerste kennismaking meteen ‘ja!’ op zei.

Het idee van een ‘Birthbook’ zat al lang in het hoofd van Merel. Door haar drukke bestaan was het er alsmaar niet van gekomen: de droom omzetten in een echt boek. Maar toen ik begin 2021 kennismaakte met Merel had ze de hoofdlijnen en sommige hoofdstukken al af. Ze was nog op zoek naar een ‘vormgever plus’ voor het boek. Iemand met een bredere blik dan alleen vormgeving. Via een bevriende collega kwam ze in contact met mij. Lucky me! Want mijn skills als vormgever, tekstschrijver en communicatieadviseur kon ik heel goed combineren in dit mooie project.

Na onze kennismaking kreeg ik van Merel een uitgebreide briefing in m’n mailbox. Dit was niet zomaar een privé-projectje. Hier waren al heel wat noten gekraakt. Ik kreeg moodboards en voorbeelden van ‘wat wel’ en ‘wat niet’. Superhandig! Zeker als je elkaar nog niet goed kent en nauw gaat samenwerken. Met haar briefing en bevlogenheid wees Merel mij de richting en sfeer van het boek. Gelukkig gaf ze me ook de creatieve vrijheid om het boekontwerp ‘verder te brengen’. Het beste van twee werelden zou je kunnen zeggen. Merel: “Dat verder brengen is in mijn ogen heel goed gelukt. De vormgeving is precies zoals ik in mijn hoofd had, met net dat beetje méér.”

“Gaby is iemand die op subtiele en natuurlijke wijze advies geeft, ook over dingen die verder gaan dan vormgeving.”

“In het gehele binnenwerk zit een warme, rustige, pure vormgeving en de kaft is erg aansprekend.”

Samen werken aan Birthbook

Terwijl ik een kleurenpalet, logo en cover aan het ontwerpen was, schreef Merel door aan de inhoud. Met een groeiende buik, want ze was inmiddels zwanger van haar tweede kindje. Zo bouwden we in het voorjaar verder aan het boek, hoofdstuk voor hoofdstuk. Tot aan de zomer van 2021. Merel: “De samenwerking met Gaby was heel fijn. Ze gaf op subtiele en natuurlijke wijze advies, ook over dingen die verder gaan dan vormgeving. Ze heeft mij echt verder geholpen in het aanbrengen van structuur en het zoeken naar een goede drukkerij. Maar ze liet me wel vrij in mijn keuzes.”

Cover bij boekontwerp extra belangrijk

Na de eindredactie en het opvragen van offertes voor het drukwerk, kwam de finish in zicht. Nog een laatste check, puntjes op de i, en hup… het gehele boekontwerp lag in de eerste helft van juli bij Platform P. Zij hadden een scherpe offerte gemaakt en zouden het boek gaan drukken. Inclusief goudfolie op de cover! Want als je een boek in een winkel wilt verkopen, dan moet je wel opvallen natuurlijk. Merel: “De uitstraling en vormgeving van Birthbook zijn, naast de inhoud, een belangrijk deel van het product dat je koopt. In het gehele boek zit een rustige maar pure vormgeving. En de kaft is erg aansprekend als je het boek ziet liggen in de winkel. Dat hoor ik ook elke keer als ik een winkelier spreek.”

Twee ‘geboortes’ op 1 dag

Merel: “Ik ben ontzettend blij met het eindresultaat. Voor mij is dit een project vanuit het hart. Een boek dat ik heel graag wilde maken. Het is dan extra spannend of je elkaar qua vormgeving, uitstraling etc. begrijpt. Dat is uitstekend gelukt. Verder hebben we ook mooie gesprekken gehad over onze grote en kleine kinderen. En niet te vergeten het gissen wanneer Birthbook geleverd zou gaan worden. Je zult het niet geloven. Maar de boeken werden geleverd precies op de dag dat onze dochter Julie werd geboren!”

Waar is Birthbook te koop?

Birthbook is een handzaam boek (gebonden) op A5 formaat. Je kunt erin lezen en schrijven, want het is vooral bedoeld als persoonlijk naslagwerk. Kortom, een must-have voor jonge en aanstaande moeders. En een superleuk kraamcadeau waarmee je echt iets waardevols geeft aan de kersverse moeder zelf. Het boek is online te bestellen via www.birthbook.nl, en via Bol.com. Ook ligt het in verschillende boekhandels en conceptstores door heel Nederland. Wil je Birthbook in je (web)shop verkopen, neem dan even contact op met Merel Broeren via het contactformulier op haar website.

Anders nog iets?

“Thanks voor de hele relaxte en fijne samenwerking Gaby! En niet te vergeten de gave Birthbook romper!”

Webdevelopment by Oil4.