Een goed klantinterview schrijven, hoe doe je dat?

In mijn artikel ‘De voordelen van klantinterviews’ kun je lezen waarom je je klanten actief bij jouw content moet betrekken. Maar hoe breng je dat vervolgens in de praktijk? Hoe zet je jouw klanten op een sympathieke manier in voor je eigen business en zet je bedrijf daarmee op de kaart? Waar begin je als je een klantinterview wilt schrijven? In dit artikel leg ik je dit stap voor stap uit. En ja, het kost tijd, maar het is absoluut de moeite waard. Want door een goed klantinterview de wereld in te sturen, creëer je waardevolle content voor iedereen.

Een klantinterview schrijven, hoe doe je dat?

Een klantinterview kun je zelf organiseren en schrijven, mits je over enig schrijftalent beschikt. Maak je nog weleens spelfoutjes, laat je tekst dan door iemand die daar goed in is, controleren. Niets zo vervelend als een saaie of slordige tekst. De kern van je verhaal verdwijnt dan onbedoeld naar de achtergrond.

 

Zo ga ik als tekstschrijver te werk als ik een klantinterview voor mijn opdrachtgevers of voor mijn eigen website ga schrijven:

Stap 1. Klanten selecteren

Maak een lijst van klanten die in aanmerking komen voor een klantinterview. Wie wil je spreken van het bedrijf en waarom? Kies als eerste een organisatie en persoon die je al enige tijd kent en waar je een prettige, informele relatie mee hebt opgebouwd.

Stap 2. Klant benaderen

Bel of mail en leg uit waarom je graag een afspraak wilt maken voor een interview. Dit kan een concrete aanleiding zijn, bijvoorbeeld een nieuwe opdracht. Maar ook de goede en lange samenwerking, als aardig gebaar om bedrijf X in het zonnetje te zetten, om bezoekers van je website te laten zien met wie je zakendoet enzovoorts. Vaak is één reden al genoeg om een klant te overtuigen. Vertel ook hoe je te werk gaat en wat de klant kan verwachten. Zie de volgende stappen.

Stap 3. Afspraak plannen

Je kunt langsgaan om het interview af te nemen, maar ik vind zelf een telefonisch interview makkelijker. Ga je een ‘live’ interview op locatie doen, zorg dan voor een rustige omgeving en neem het gesprek op. Leg uit dat dit alleen bedoeld is voor het uitwerken van de tekst. Daarna wordt de opname gewist.

Het voordeel van het opnemen van een interview is dat je je helemaal kunt focussen op het gesprek zelf. Je hoeft immers niet mee te schrijven en later je eigen onleesbare krabbels proberen te ontcijferen. Doe je het interview telefonisch, neem het gesprek dan ook op. Ik gebruik hiervoor een opname-app (‘Call Recorder’, maar er zijn ook andere apps). Ze zijn vaak gratis te downloaden maar het bellen zelf kost wel geld. Het gaat echter maar om een paar euro per half uur. Dat is een goed klantinterview altijd waard!

Stap 4. Het interview zelf

Bedenk van tevoren een aantal vragen die je in ieder geval wilt stellen. Begin met het checken van naam en functie, en wat algemene vragen over het bedrijf. Dat is handig voor de introtekst. Hieronder geef ik een paar voorbeeldvragen, die vaak positieve reacties en mooi quotes opleveren:

  • Waarom heb je voor mij/dit merk/ons bedrijf gekozen?
  • Wat vind je van onze samenwerking?
  • Wat is je favoriete product/project/… ?
  • Hoe zou je mijn merk/ons bedrijf/ onze samenwerking omschrijven?

Tip (2 stuks): Vraag niet alleen voor de hand liggende dingen, een persoonlijke of speelse vraag maakt de tekst pakkender! En vraag of er foto’s beschikbaar zijn waarmee je het artikel kunt illustreren.

Stap 5. Klantinterview schrijven

Nu komt het ambachtelijke deel van je content: het uitwerken van het interview. Als je snel kunt typen, heb je mazzel. Want eerst moet je alle opgenomen tekst uittikken. Veel mensen denken dat ze nu het artikel klaar hebben, maar helaas. Je zult zien dat het vaak niet echt een goed lopend verhaal is. Dus na het uittypen komt het bijschaven, verplaatsen en redigeren van de tekst. Je mag de uitspraken natuurlijk niet veranderen, maar je kunt kromme zinnen wel verbeteren en de quotes aan elkaar ‘plakken’ met inleidende of verklarende tekstjes. Ook een pakkend intro en een goeie uitsmijter zijn belangrijk om de tekst boeiend te houden voor je lezers.

Tip: probeer niet in één keer een mooie tekst te schrijven. Vaak kijk je er weer anders en fris tegenaan als je het laat liggen tot de volgende dag.

Stap 6. Checken en plaatsen

Ben je tevreden met de tekst van het klantinterview en klaar met schrijven en schaven? Stuur de tekst dan eerst naar de klant ter controle. Het is belangrijk dat alle feiten kloppen. Als je een ‘go’ hebt, kun je het artikel plaatsen op je website (als blog of nieuwsitem). Zet ook je sociale media in om het interview te delen. Een klantinterview is trouwens ook leuk om mee te nemen in je online nieuwsbrief!

Voorbeelden van klantinterviews

De laatste jaren heb ik voor heel wat van mijn opdrachtgevers interviews gehouden en uitgewerkt. Dit waren vaak gesprekken met hun klanten maar ook met andere doelgroepen zoals medewerkers en vrijwilligers. Ik doe dit op locatie of telefonisch, net waar de voorkeur naar uit gaat. Het blijft geweldig om te doen, want je ontmoet veel verschillende mensen en krijgt een kijkje in de keuken van veel bedrijven en instellingen.

Dit zijn een paar voorbeelden van interviews met klanten en medewerkers die ik heb geschreven voor opdrachtgevers en mijn eigen website:

Klantinterview schrijven voor jouw bedrijf?

Wil je je content verrijken met klantinterviews, gemaakt door een professionele tekstschrijver? Zodat je een interessant artikel of blogpost krijgt met positieve quotes van jouw klanten over je bedrijf? Dan ben je bij mij aan het juiste adres. Stuur even een mailtje via onderstaande button en ik neem snel contact met je op. Ook als je een vrijblijvende offerte wilt natuurlijk.

Je vindbaarheid vergroten met blogposts?

Regelmatig een nieuwe blogtekst schrijven en posten zorgt voor een grotere vindbaarheid op Google. Tenminste, als je het op de juiste manier aanpakt. Daar weet ik alles van. Ik schrijf blogposts voor verschillende bedrijven, helemaal afgestemd op de vooraf vastgestelde doelen. Meer weten? Neem gerust contact met mij op voor een vrijblijvende brainstorm.