Interview met fotograaf Aldwin van Krimpen
Fotografie (alle beelden op deze pagina): Aldwin van Krimpen
Al ruim 13 jaar is Aldwin van Krimpen fotograaf. Tijdens zijn studie ‘Docent beeldende vorming’ kwam hij in aanraking met fotografie en dat liet hem niet meer los. Van het een kwam het ander. Aldwin: “Elke keer vind ik het een uitdaging om binnen een kader een verhaal te vertellen met mijn foto’s. Dit verhaal kan ter ondersteuning zijn van een tekst maar het kan ook op zichzelf staan. Het verhaal kan verteld worden door een portret, een gebeurtenis of een product.”
Ik ontmoette Aldwin zo’n zeven jaar geleden via een gezamenlijke vriendin, Barbara van Soest (van Studio Van Soest). We werkten samen aan mooie projecten, zoals fotoshoots op locatie, onder grote tijdsdruk en met amateurmodellen. Een hele uitdaging, maar met prachtige beelden als resultaat:
Styling: Barbara van Soest en Jasmijn Stegeman
Wat maakt een fotograaf nu een goede fotograaf? En waar moet je als opdrachtgever op letten als je een fotograaf inschakelt? Bijvoorbeeld voor een bedrijfsreportage, portretten van het team of je medewerkers, en webfotografie. Deze en andere vragen legde ik aan fotograaf Aldwin van Krimpen voor. De visie van een professional, voor iedereen die vanuit marketing, communicatie en vormgeving met fotografie te maken heeft.
Wat is in jouw ogen een goede (of professionele) foto?
“Dat is natuurlijk afhankelijk van de opdracht. Maar een goede foto weet een verhaal of boodschap dusdanig visueel over te brengen dat het beeld meer is dan een feitelijke weergave van de werkelijkheid. Je zou kunnen zeggen dat een goede foto meerdere lagen in zich heeft. Niet letterlijk natuurlijk, maar in het verhaal dat de foto vertelt.”
Wat kunnen foto’s toevoegen op een zakelijke website toevoegen?
“Veel! Voordat iemand een tekst gaat lezen kijk hij/zij eerst naar het beeld. Want beelden trekken altijd als eerste de aandacht. Sluit dit beeld niet aan bij de verwachtingen? Of schept het verwarring? Dan sta je als organisatie al met 1-0 achter in het communiceren van je verhaal. Een krachtig beeld daarentegen benadrukt de boodschap juist en zorgt dat deze langer blijft hangen. Je kunt een beeld nu eenmaal makkelijker in het geheugen opslaan dan tekst. Daar kun je bij fotografie in opdracht goed gebruik van maken.”
Kun je een voorbeeld geven?
“Bij grote kleding- en sportmerken worden vaak foto’s gemaakt die in één oogopslag alles vertellen. Een voorbeeld van goede en slechte fotografie uit mijn eigen omgeving – Rotterdam [red] – zie je naast elkaar op de homepage van www.albeda.nl. Bij elke richting staat één foto die ‘vertelt waar dat college over gaat en waarvoor je wordt opgeleid. Bij bijna alle colleges is dat duidelijk uit het beeld te halen. Alleen bij Techniek heb ik geen flauw idee wat te verwachten.”
Waar moet je als opdrachtgever op letten bij het kiezen van een fotograaf?
“Het is belangrijk dat er een click is tussen een opdrachtgever en een fotograaf. Natuurlijk moet het werk van de fotograaf de opdrachtgever aanspreken. Maar er moet ook vertrouwen zijn dat de fotograaf het verhaal van de opdrachtgever op de juiste manier kan visualiseren. Daar heb je die click voor nodig. Meestal is een kennismakingsgesprek al voldoende om te bepalen en aan te voelen of je elkaar daarin kunt vinden. Althans, dat is mijn ervaring.”
Waar moet je op letten bij het briefen van een fotograaf?
“Neem de tijd om je wensen en uitgangspunten duidelijk te maken en geef de fotograaf de ruimte om hierover met de opdrachtgever te sparren. Als je dit lastig vindt, dan zijn de bekende W’s altijd goed om te gebruiken: Wie, Wat, Waar en Waarom. Maar vergeet ook niet om de technische details te vermelden, zoals een staand of liggend beeld, voor web of voor print enzovoorts.”
Wat is belangrijk bij zakelijke fotografie ?
“Het beeldverhaal moet een visueel geheel vormen. Het gebeurt nogal eens dat er hele mooie foto’s worden gemaakt voor de homepage of van één bepaald product of onderwerp terwijl voor een ander onderwerp of de overige pagina’s vakantiekiekjes worden gekozen. Dat is alsof je je huis aan de buitenkant helemaal opknapt maar zodra je binnenstapt, is elke kamer rommelig en weer in een compleet andere stijl ingericht. Dan heeft die mooie buitenkant niet veel effect meer.”
Wat is het voordeel van bedrijfsfotografie in opdracht ten opzichte van stockfoto’s?
“Om als bedrijf je verhaal zo goed en duidelijk mogelijk te vertellen is fotografie in opdracht de beste manier. Met eigen fotomateriaal onderscheid je je van anderen, het is uniek. Ook blijft de visuele samenhang gewaarborgd waardoor de foto’s elkaar en je verhaal versterken.”
Hoe lang gaan bedrijfsfoto’s mee? (Hoe vaak moet je nieuwe foto’s laten maken?)
“Dit is natuurlijk afhankelijk van wat je wilt vertellen met het beeld Maar ook als je boodschap en producten of diensten lange tijd hetzelfde blijven, is het niet verkeerd om beelden regelmatig te updaten. Sociale media zijn daarvoor een goede leidraad. Communiceer je veel via sociale media dan heb je regelmatig nieuw beeld nodig. Gelukkig kun je veel beelden van tevoren voorbereiden en maken. Dan heb je wel een sterk marketingplan nodig waarbij je verder kijkt dan de komende maanden. Maar over het algemeen verschilt de houdbaarheid van foto’s per bedrijf, het is moeilijk om hiervoor een algemene regel te hanteren.”
Meer weten over fotograaf Aldwin van Krimpen?
Wil je weten of en op welke manier fotografie iets aan jouw communicatie, website of social media kan toevoegen? Neem contact op met Aldwin van Krimpen via fotografie@aldwinvankrimpen.com of bel hem even op 06 47 84 26 01. Je kunt Aldwins (vrije) werk ook volgen op Instagram: @aldwinvankrimpen.